Cateva minime notiuni de politologie

Urmeaza intr-o saptamana, turul doi al alegerilor pentru functia de presedinte al Romaniei. Avem doi candidati, unul din partea ACL (Alianta Crestin Liberala), Klaus Johannis, si unul din partea PSD, Victor Ponta.

Acesti doi oameni revendica functia de presedinte al unei tari, functie care ii va fi atribuita unuia dintre ei (cele mai mari sanse le are Ponta) in urma exercitiului votarii la care populatia majora cu cetatenie romana va fi supusa duminica viitoare.

Optiunea mea este candidatul ACL, optiune pe care mi-o voi exprima stampiland-o duminica viitoare. Insa vreau sa atrag atentia ca nu consider ca votez “raul mai mic”, “anti comunism” sau “salvatorii tarii” ca multi alti votanti obsedati de ACL sau anti-PSD.

Optiunea Johannis nu reprezinta raul mai mic, reprezinta tot atat rau cat Ponta. Nu este nici un vot anti-comunist, cei din PNL fiind tot la fel de comunisti cat cei de la PSD sau chiar mai rau, niste comunisti saraci, al caror vis e ca, pe langa putere vor sa devina si bogati, la fel de bogati precum comunistii PSD-ului. Salvator al tarii? Heheh, Johannis s-a pronuntat in avans pentru exploatarea resurselor minerale naturale, exploatare care oricum va realizata de catre straini, chestie care o doreste expres si Victor Ponta.

Cine crede ca PNL cu Johannis in frunte vor veni si vor salva Romania, este cel putin naiv, daca nu prost de-a binelea. Nu exista un asemenea interes, interesul lor, precum cel al PSD sau PD-L este acelasi, sa detina puterea si sa se imbogateasca. Ca se mai asfalteaza o strada intre timp, prin firma lui verelu’ Dohannis Fanel si ca strada aceea e chiar strada pe care stai tu este doar o coincidenta. Ca niste tarani sunt alungati de pe pamantul lor cu jandarmii iar pamantul lor este dat unor companii straine, iar ca tu esti unul dintre acesti tarani, este doar o alta coincidenta.

In clasa noastra politica sistemul mereu va da la fel, plus pentru ei si minus pentru noi. Si pentru PSD si pentru PNL si pentru PD-L. Ei vor deveni din ce in ce mai bogati. Iar noi? Noi cei care ii votam, vom progresa in functie de cum ne descurcam personal.

Asa ca, fara ura, oameni buni. Nu are rost sa va consumati pentru niste cauze neutre. Nu are rost sa va scoateti ochii pentru niste dispute politice care nici macar nu sunt ale voastre. Inainte sa aruncati cu piatra, puneti-va intrebarea: “ce am de castigat eu, personal, daca iese X presedinte?”. Daca raspunsul va convinge ca merita, aveti liber la aruncat piatra din partea mea.

Pe mine nu ma convinge ca merita vreunul dintre ei. Nu ii vad ca pe salvatori, nici ca pe dusmani. Sunt pur si simplu interese. Interese a celor din spatele lor.

Si totusi, de ce votez Johannis? Raspunsul e simplu: principala axioma a politologiei afirma clar ca puterea corupe. Sa fim seriosi, nu ne putem opune triumviratului PSD, PNL si PD-L. Dar, daca nu putem schimba sistemul, macar sa nu il ajutam sa prinda cat mai puternice radacini. Nu mi se pare logic si nici firesc sa las puterea absoluta in mainile PSD-ului. Sa il las pe Ponta sa aiba si guvernul si presedintia, cred ca ar fi o greseala grava din partea mea, ca cetatean roman.

Prin urmare, asta este alegerea mea… votez alternanta puterii. In ceea ce va priveste, fiecare decide si face dupa cum il duce capul. Insa, aveti grija ce alegeti, s-ar putea sa nu va placa cu o tara colorata total in rosu.

Advertisements

, , , , ,

  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: