UE va creste varsta de pensionare la 80 de ani

In sfarsit, dupa atatea vesti proaste din climaxul economic care au efectul direct de a afecta in sens negativ nivelul de trai al tarii noastre, apar si vestile bune la orizont.

Uniunea Europeana ne propune sa lucram pana la 80 de ani. Munca face libertatea. Mi se pare fair. Adica, ca si ce chestie sa iesi la pensie la 59 de ani daca esti femeie, respectiv 64-64 daca esti barbat? Ca sa te bucuri de nepoti, de ce ai agonisit? Nu, nu si nu… ar trebui sa iesim la pensie la 80 de ani. Si femeile si barbatii. Speranta de viata din Romania era cifrata in 2009 undeva la 77 de ani la femei si la 69 de ani la barbati. Asa, in conditiile in care va creste varsta de pensionare la 80 de ani pentru ambele sexe (ca doar vor femeile egalitate si emancipare), sa contribui la pensie va fi ca si cum ai juca la loto: statul castiga sigur.

Dar, intr-o alta ordine de idei, sa privim majorarea vartsei de pensioare si dintr-o alta perspectiva si anume, cea in care eu ma voi duce la munca la varsta de 75-80 de ani.

Dis-de-dimineata imi iau bastonul si ma duc incetisor spre baie unde fac un dus si apoi ma barberesc. Pe urma tot cu carja ma deplasez incet in bucatarie unde robotul automatizat imi prepara micul dejun constand in chimicale nutritive. Ascult noutatile macroeconomice si stirile relevante la sistemul integrat informatic al apartamentului. Ma schimb apoi in hainele de munca si liftul ma coboara de la etajul 99 pana la parter unde transportul in comun inovat ma va transporta pana la locul meu de munca care a devenit o rutina in ultimii 40 de ani.

Cu bastonul/carja ajung incet, dar suficient de rapid cat sa ma pontez la timp. Seful nu accepta intarzieri. Are doar 24 de ani, si tinerii astia, freshmeat-ul au fixatia sa aplice tot ce au invatat in scoli. La fiecare greseala ne taie din salariu. Ce sa mai zic de faptul ca aplica cu noi tehnicile moderne de management care consta in amenintari si sanctiuni. Ne numeste mereu „mosi borati care nu produceti nimic”, de parca ar fi vina noastra ca statul, respectiv, marea Uniune ne obliga sa muncim pana la aceste varste inaintate.

De asemenea, peste tot pe unde merg, aud ca noi batranii suntem cei mai exploatati dintre angajati. Nu exista nimeni sa ne ia apararea, toti vor sa scape de noi, ca ii tragem in jos ca si productivitate. De aceea, ne putem angaja doar in cele mai inumane conditii, fara tichete de masa… asigurare medicala nu ne face nimeni, nu ni se da masa de pranz, transport in comun nu ne asigura firma, ne pune target de suplimentare. Am auzit cazuri in care unii batrani au fost si abuzati de catre colegii mai tineri sau chiar si de catre sefi.

Privind in jurul meu pot spune ca nu e nici o diferenta intre acest capitalism minunat si ceea ce s-a intamplat la sosirea comunismului in Romania. Multi batrani care si-au pierdut apartamentele si casele din cauza salariilor proaste si conditilor inumane de munca, au fost cazati in caminele de munca construite de angajatorii in cadrul carora lucreaza. Se are in vedere eficientizarea maxima a costurilor, astfel incat batranii sunt dispusi cate 20 intr-o camera de 30 metri patrati. Nu exista conceptul de spatiu personal in camera, deoarce fiecare are cate un dulap in vestiar unde are voie sa isi tina lucrurile. De asmenea, in camerele respective exista doar paturi si lenjerie de pat iar muncitorilor li se face un program de lagar cu stingere si usi incuiate.

Nu este o probelema de resurse, de fiecare cand un batran moare din cauza abuzurilor si conditiilor proaste el va fi inlocuit cu marfa proaspata. Si au de unde. Exista zvonuri cum ca unii batrani care „nu mai mureau” au fost otraviti, avandu-se in vedere sa se scape de ei pentru ca erau foarte neproductivi. In general, sunt considerati neproductivi cei cu probleme de memorie, concentrare si cei cu defecte fizice precum tremuratul sever al membrelor. Parul batranilor se foloseste pentru saltele iar restul se incinereaza si apoi se utilizeaza ca ingrasamant in serele de rosii ale fabricilor aferente acestor camine de munca. Unde lucreaza cei mai neproductivi dintre batrani.

Rudele, apropiatii, prietenii nu au acces in aceste camine de munca. Vizita este interzisa, deoarece se spune ca vizitatorii pot aduce cu ei boli si astfel diminua populatia de batrani aflata in custodia acestor companii si in grija atenta a UE. Legaturile vizuale sau de natura telefonica sunt si ele interzise. Uniunea Europeana a dat o directiva care sublinia ca acestea tipuri de comunicare fac rau persoanelor in varsta si batranii trebuie protejati. Neamurilor sau prietenilor doritori li se prezinta filme realizate cu batranii cazati acolo. Dar circula zvonurile ca acele filmulete, care prezinta o lume idilica cu batrani foarte bine tratati si care mereu sustin ca nu au nevoie sa ia legatura cu fostii apropiati sunt trucate cu ajutorul CGI-ului.

Inca exista zvonuri cum ca in unele camine de munca, dat fiind ca este mai economic, batranilor li se livreaza acelasi tip de mancare in fiecare zi timp de 365 de zile pe an. Pare revoltator, dar pana la urma care e diferenta cand si noi inghitim aceleasi chimicale preparatele de corporatiille care au ajuns sa elemine orice producator independent cu ajutorul Uniunii Europene si a guvernului nostru?

Exista si un slogan al acestor camine de munca: „Daca esti batran, vino la noi si stai cu ai tai”. Sau… „caminul de munca Neajlov – rasplata ta dupa o viata dusa cu sarguinta”. Nu iti fie frica, firma noastra si UE vor avea grija de tine la batranete. Tu trebuie doar sa semnezi ca iti doresti acest lucru ca sa nu existe probleme de ilegalitate. Daca nu vrei sa semenzi o sa vrei cand o sa iti luam casa. Sau locul de munca. Bucura-te de viata in UE – libertate, fraternitate, egalitate. Si munca pana la 80 de ani.

Advertisements

, , , , , ,

  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: