Cum faci sa ai lichiditati intr-o firma cu multi angajati pe posturi similare?

Sa presupunem ca va bate Dumnezeu si sunteti manageri de top la una dintre firmele acelea care au kilograme, sau nu… tone de angajati pe aceasi pozitie. De obicei, acest lucru si ma refer la partea cu angajatii, nu la cea cu managerii se intampla cu precadere in industria producatoare si in sectorul tertiar al economiei, serviciile… ex: call centere, samd.

Partea cu lipsa de lichiditati se intampla mai nou cam peste tot, in orice domeniu de activitate economica. Cauze? Situatia macroeconomica, evident. Cand avem criza financiara, cea mai mare problema in sectorul intreprinderilor o reprezinta blocajul financiar. Mai exact, clientii nu isi mai platesc creantele, statul nici atat. Noroc cu bancile, asta pana nu dau si acelea faliment.

No, sa presupunem ca raportul tau de analiza financiara iti prognozeaza un trend ascendent in ceea ce priveste scaderea de lichiditati. Ideea e sa iei atitudine cat inca lucrurile merg bine in interior. Adica, salariile se platesc? Da?! Perfect.

Salariile, care-s datorii pe termen scurt, sunt o sursa sigura de lichiditati pentru entitatea ta. Dar, cum te poti atinge de ele fara sa provoci nemultumirea angajatilor? Veti zice ca trecem peste acest aspect. Doar asa procedeaza majoritatea.  Bun, trecem, dar trec si angajatii la greve. Ceea ce e grav, ca se strica reputatia firmei. Personal, eu nu as vrea sa fiu manager la vreo firma unde au loc greve. De fapt, nu as vrea sa fiu manager in general, dar acest lucru este o alta poveste.

Deci, avem angajati multi, salarii pe care le platim, banii pe care am putea sa ii strangem la cioraptrezorerie. Desigur, dam la angajat, dar jumatate din cat ii dam la angajat mai dam si la stat. Hai sa lucram putin la situatia aceasta! Dis de dimineata, tu, managerul convoci sedinta cu angajatii si faci marele anunt:

“Eu, Igreculescu Icsuleanu, manager al societatii pe care o reprezentati prin munca,  am hotarat ca avem nevoie de doua-trei posturi noi de coordonatori ale posturilor in care sclavagiti voi acum. Adica, vom promova doi-trei-patru insi dintre voi. Veti face tot ceea ce faceati acuma, doar ca veti fi platiti dublu. Nu necesita teste, necesita doar sa absolviti un curs organizat de departamentul nostru de resurse umane si veti fi trasi aleator pentru aceasta promovare. Extragerea se va organiza sub ochii vostri ca sa vedeti ca nu e frauda. Cursul se intinde pe durata a doua luni si costa jumatate din salariul vostru pe aceste doua luni. Cine se inscrie, va semna niste acte de inscriere si salariul ii va fi tras automat din chenzina si restul din salariu. Plus mult bla, bla plin de patos.”

Adica, doua luni esti platit la juma’ din norma iar apoi ai posibilitatea de a castiga dublu pe o durata nedeterminata? Credeti ca vor accepta? Voi credeti ca oamenii joaca la loterie? Eu zic ca da.

Mai raman de aranjat vreo doua chestiuni. Unu, salariile au niste limite legale, acest lucru trebuie aranjat si acoperit legal, si da se poate realiza. Doi, cursul absolvit sa fie unul zilnic, usor si de scurta durata si organizat de catre departamentul de resurse umane fara ca acestia sa fie platiti in plus.

Doua luni v-ati asigurat cu lichiditati. Sau macar nu va ingropati in datorii. Si totul fara greve si stres.

Advertisements

, , , , ,

 1. #1 by ioana para on April 15, 2011 - 9:16 am

  pai e ca la loto atunci, investesti in viitorul tau si poate te trezesti si fara post si cu banii dati…atunci unde e castigul? ca n-as avea chef sa-i platesc aluilalt cursul de manager si eu sa raman cu buza umflata…
  si daca nu vrei sa fii manager, ce vrei sa te faci cand vei fi mare?

 2. #2 by Hapi. River_woman on April 15, 2011 - 5:17 pm

  Exact, romanul se gandeste si la varianta “schwarz”.
  Depinde cat castiga oamenii aia Mihai si ce datorii au. Daca omul are doua banci de platit, il doare-n cot ca ii dai tu salar cu un 0 in plus peste doua luni cand el are de achitat dobanda……

 3. #3 by Mihai Bota on May 11, 2011 - 10:21 pm

  @ioana para
  tren cand eram mic visam mereu sa ma fac tren cand voi fi mare.
  deci, ce zici, tu nu ai juca la loteria, de maine va crestem salariul?

  @Hapi. River_woman
  in romania cei care lucreaza pe pozitiile necalificate nu prea au datorii. sau cel putin nu la banci. noi, romanii nu traim in leashing ca si canadienii sau americanii. macar cu asta ma pot mandri. 😀

 1. Cum faci sa ai lichiditati intr-o firma cu multi angajati pe posturi similare? (via mihaibota) | Ado Feck

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: