Guvernul perfect

Printre altele, ma tot uitam saptamanile trecute la documentare gen teoria conspiratiei. Nu ma refer la alea grav orientate spre subiect, precum Zeitgeist-urile, desi am vazut si Zeitgeist 3(bun de altfel, desi un pic plictisitor pe alocuri cand repeta aceleasi ipoteze, inductii si teorii, ca si precedentul). Dar in principiu, nu imi plac alea grave si daca dau de masoni, illuminati si alti asemenea cai verzi pe pereti, inchid instant documentarul. Cele lejer orientate spre teoria conspiratiei sunt insa foarte pe gustul meu. Am vazut Food Inc., revazut The Corporation, vizionat intreaga serie Michael Moore, incepand de la optsinouazecistul Roger & Me si culminand cu best-watched-ul anului douamiinoua: Capitalism, a love story.

Trebuie sa recunosc ca imi place Michael Moore. E un grasan libidinos(nici in 1989 nu era prea slabut), care arata urat, dar a reusit sa treaca peste asta… s-a casatorit, are familie, etc. E un ins mereu contra-sistem, dar oamenii il apreciaza, si prin urmare si-a cladit o cariera pe documentare gica-contra based. Ba, mai mult, reuseste sa il faca pe George W Bush sa arate ca un prost(nu ca asta ar fi un lucru deosebit de greu). In plus solutiile gasite de Michael Moore pentru erorile sistemice sunt chiar haioase. Ca in “Sicko”, cand duce bolnavii care au luptat contra terorismului cu ocazia nine eleven-ului la Guantanamo Bay pentru a primi ingrijiri medicale similare cu cele primite de teroristii inchisi acolo. Ori de pilda, precum in “Bowling for a Columbine” cand duce adolescentii strapunsi de gloante in cazul masacrului despre care se vorbeste in filmul respectiv la Walmart sa cumpere toate gloantele expuse spre vanzare.

In fine, documentare foarte bune de urmarit cu conditia de a nu iti face un ghid de viata din ele. Toate sunt variate, subiecte colorate, atitudini diferite, insa produsul e acelasi. Poate fi redus la raul capitalismului si anume, corporatocratia. Corporatiile sunt acel rau care corupe lumea, din cauza setei lor de profit. Sunt mari, globale, puternice si nu te poti pune cu ele. Pentru ca sunt un sistem si daca te pui cu sistemul, sistemul te va elimina.

Problema corporatocratiei care apare in toate si chiar toate documentarele anti-sistem, este faptul ca statul nu face nimic sa te apere, pe tine ca si cetatean, in fata intereselor corporatiei. De exemplu, in cadrul Boliviei(vezi The Corporation), cand, ca urmare a privatizarilor impuse de IFM, corporatia Bechtel a pus sechestru pe sursele de apa si a limitat accesul cetatenilor la aceasta. A rezultat o batalie, in care armata condusa de Guvern a deschis focul si a luptat impotriva cetatenilor care o finantau prin taxe si impozite si aparand interesele corporatiei Bechtel, un grup de straini de acea natiune.

Deci statul nu te apara pe tine ca si cetatean, ii apara pe ei, care contribuie cu fonduri ilegale. Iar justitia este ca o doamna legata la ochi, tinand in mana o balanta pe care tot pui bani si cine pune mai multi si mai multi bani si plateste avocati dispusi sa spuna minciuni mai mari si mai mari are castig de cauza. Si toate acestea, platite din bani publici, adica din banii nostri. Au ajuns corporatiile sa detina puterea in statele capitaliste, pentru ca ei finanteaza statele sau mai degraba oamenii din fruntea acelor state cu monetarie mai lichida decat o facem noi, contribuabilii care am infiintat si promovat organizatiile respective: stat, justitie, etc.

Despre acest lucru isi dau seama toti documentary-makersii, dar fiecare propune solutii mai idioate si mai idioate. De exemplu Zeitgeist cu al sau resource-based economy. Sau Food Inc. cu the individual customer is the key to control the big machinery. Or fi solutii interesante, dar nu-s eficiente, nici adaptabile si nici aplicabile. Solutia cea mai buna, o detin evident eu(smile) si prin urmare, o sa fac un favor si am sa o scriu aici. Poate o citesc potaiile care ar trebui sa solutioneze problema people vs corporation si o vor aplica.

Solutia este simpla: Corporatocratia a adus globalizare si prin urmare nu mai suntem limitati regional. Asa ca aparatul de stat nu ar mai trebui sa fie proiectat dupa un model static cum este in prezent, ci fiecare stat in parte sa fie liber sa propuna si sa adopte inovatii. Statele sa concureze in mod real pentru atragerea eficienta de impozite de la oameni si corporatii, nu ca in prezent cand oamenii sunt obligati sa cotizeze pentru fondurile publice. Adica, tu Ion Ionescu cetatean al Romaniei, nu esti multumit de serviciile oferite de tara ta. Bun, nu platesti impozite si justitifici ce anume te-a nemultumit. Sau platesti strict pentru o categorie de fonduri anume, care sa fie folosite intr-un tel dinainte stabilit si pe care sa il tintesti. Sau te muti in alta tara care a aplicat un program de dezvoltare pe care tu il socotesti benefic pentru tine si familia ta. Si sa infiintam organizatii care sa faciliteze migratia interstatala. Sa iti ofere o casa. Sa se ocupe de vanzarea fostei tale case in mod eficient, sa iti converteasca averea din fosta tara gazda in avere viabila in tara curenta la maxima valoare, etc.

Poate pare greu de aplicat, nu zic nu, dar hai sa privim situatia actuala. Pai nu e aiurea? Oamenii care traiesc in tara asta dau bani la stat si sunt altii favorizati in locul lor de catre stat. De exemplu in Romania, corporatia Nokia nu plateste aproape nimic statului Roman. Asa si-au negociat clauzele pentru a incepe si desfasura activitatea in Romania. Sa nu plateasca impozit pe profit. Platim noi, dar autostrada si tramvai tot pentru Nokia face statul. De ce nu vine sa ajute micii intreprinzatori care cotizeaza mai mult la stat? Sa le faca lor autostrazi. Sau macar sa le repare drumurile din fata intreprinderilor acestora.

Nu. Statul Roman ajuta, din banii mei si ai vostri, entitati care nu au nicio treaba cu tara asta. Pentru ca actionarii lor sunt straini si nici nu au calcat in Romania. Dar aici e ieftin muncitorul, ori daca nu, il aducem din India, ii facem baraci si il punem sa traiasca acolo. Aici nu platesti taxe catre vama UE, pentru ca e Romania este membra UE. Aici nu platesti impozit pe profit pentru ca poti da mita cuiva sa puna o stampila si sa semneze pe ea. Romania e lux pentru corporatii. Numai pentru noi nu e lux, pentru cei care incercam sa ne facem un viitor si un trai aici.

Pentru ca nimeni nu ne respecta. Statul?! Politicienii?! Institutiile publice?! Atunci de ce si la ce sa ii mai platim? Eu unul nu zic ca nu gasesc utile aceste institutii sau aceste persoane. Doar ca nu in contextul actual. Prefer sa ii platesc atunci cand le vor reveni sentimentele catre atributiile alocate de noi. Cetatenii care ii platim. Care le asiguram fondurile de baza. Noi am infiintat aceste institutii, le-am definit un scop si am pus in fruntea lor oameni care sa urmareasca atingerea scopurilor stabilite de noi. Si ei ce fac? Isi bat joc de mine, luand mita de la corporatii pentru a le favoriza pe acestea in detrimentul nostru, care platim constant si cinstit. Asa ca pana atunci, pana sistemul nu se va curata/va fi curatat am sa fentez plata la stat cat voi putea. Pana si ultimul banut. Si cu orice… nu vreau ca statul roman(care nu merita respectul unei majuscule in contextul actual) sa puna mana pe  banul meu. Si sper sa faceti si voi la fel.

Advertisements

, , , , , , ,

 1. #1 by hapi2233 on February 10, 2011 - 10:11 pm

  Nu avem specialisti in institutiile statului. Si cand intra cate unul i se da telefon sa isi vada de treaba si sa faca ce-au facut si ailalti, adica sa inchida ochii cand e nevoie si sa ofere oportunitati cand e necesar

  Este teribil de greu sa supravietuiesti ca firma noua ( a se citit 5-8 ani, nici nu mai vorbesc de firmele bebeluse) Concurenta neloiala este la ea acasa, de la stat nu ai NICI un sprijin, dupa un an iti vine sa iti bati contabilu …dar nu esti in masura sa negociezi nimic……..

 2. #2 by Mihai Bota on February 10, 2011 - 11:25 pm

  avem specialisti in institutiile statului, dar cum nu?! nepotul, nevasta, amanta, feciorul, matusa, scoliti pe banda rulanta la spiru haret. chestia cu oportunitati si inchis de ochi e perfect viabila in orice guvern democratic din lumea asta. pentru ca asta e problema, ei nu raspund in fata legii, deoarece ei fac legea.

  eu propun ca noi, contribuabilii sa rasturnam democratia asta de prost gust si sa instauram una in care bugetarii sunt platiti in functie de realizari. faptele lor, obiectivele atinse se pot cuantifica cantitativ si calitativ. mai ales cantitativ. ai atins obiectivul, bun, populatia plateste. nu l-ai atins, nu esti platit. tu dai faliment, in locul tau vin altii, tu poftim de te judeca cu creditorii tai. sa vezi cum ar domni raspunderea printre politicieni atunci. si nu ar mai ajunge oricine politician sau la stat, ai vedea cum e loc de competenta.

  e solutia mea si eu cred ca pe langa ca e buna, este perfect aplicabila pentru economia curenta, deoarece nu modifica sistemul, ci doar il adapteaza nevoilor reale, adica nevoilor noastre.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: