Etica clasica

Inca din antichitate omenirea a fost preocupata de etica. Etica a fost practic primul limbaj boolean. Adica, codifica variabilele cu care lucra in exact doua valori complementare date. Si mai exact bine si rau. Pana acum totul simplu si frumos. Problema e ca aceasta codificare se raporta la doua concepte diferite: etica individuala si etica generala. Adica individualism si socialism, conceptele de baza pana si in lumea moderna. Aceste concepte de individualism si socialism, cel mai ades capata valori de interdependenta. Mai exact, daca traiesti intr-o zona de 10000 km² care are o populatie de exact 5 indivizi, nu prea ai alta solutie la indemana decat sa adopti o pozitie individualista. Daca insa te muti intr-o fabrica in care lucrezi la banda impreuna cu 10 indivizi intr-o hala industriala in care mai stau alaturi de tine inca 3000 de indivizi nu prea ai de ales decat sa adopti o pozitie socialista.

Polemica eticii porneste de fapt de la premisa ca binele si raul individual nu coincid in mare masura cu binele si raul general. Adica, mai pe scurt, daca pentru individ e ideal sa isi satisfaca toate nevoile depunand cat mai putin efort, pentru societate ideal e sa favorizeze si sa faca accesibil acest ideal individual pentru cat mai multi membrii ai societatii. Iar aceasta sarcina cere consum individual de resurse, ceea ce firesc ca individul, orientat spre idealul individual. tinde sa nu accepte. Prin urmare, ca sa convinga individul sa accepte faptul ca trebuie sa depuna efort pentru ca societatea sa prospere, a luat nastere instutia.  Nu am sa stau acum sa dezbat problema eficientei institutionale in lumea moderna, ma voi rezuma insa la cateva aspecte legate de etica contemporana.

Si mai exact, idealul individual promovat in prezent consta in: fa-ti o cariera bine platita si bine vazuta, cunoaste femeia visurilor tale, iubeste-o, fa-o sa te iubeasca, fa-ti o familie, creste copii si asigura-le un viitor cat mai bun in societate. Fundamentul acesta este desigur completat cu elemente hedoniste, cum ar fi: ia-ti o vila cu piscina in afara orasului, un apartament boem ultracentral, strange cateva masini de lux, viziteaza tari exotice in vacante cat mai lungi si dese, rasfata-te cu cele mai de lux alimente. Mai vin apoi si ecologistii aia bazati pe sustenabilitatea mediului care iti impun sa traiesti sanatos si durabil, sa consumi regenerabil si sa ajuti la conservarea resurselor pentru generatiile viitoare. Idealul general nu este nici el unul clar definit, dar se poate aprecia ca tinde spre explorarea universului inconjurator in cautarea de materii utile pentru societate.

Inca suntem blocati in etica clasica. Asta e pentru ca astazi, la fel ca si ieri si la fel ca si acum trei mii de ani avem aceleasi tinte si concepte in ceea ce priveste morala. Insa acest lucru nu va mai dura mult. In curand vom ajunge sa beneficiem la scara de biotehnologie. Deja cu celulele stem se pot repara multe dintre functiile vitale ale organismului uman. In viitor se vor putea repara si mai multe. Pe urma se va ajunge la schimbul de organe, mai apoi la schimbul total de organe si mai apoi la imbunatarea functiilor vitale ale organismului uman. Practic vom sfarsi prin a  ajunge sa gasim nemurirea cautata in vremuri ancestrale de catre Ghilgames, in epopeea aceea cu parfum de extraterestrii antici.

Problema este, dupa cum o vad eu: cine va rescrie etica moderna cand se va intampla aceasta revolutie biologica? Pentru ca la modul superficial in care a evoluat societatea contemporana inspre o economie de piata care produce si vinde in mare majoritate doar iluzii ce servesc ca masca trecerii timpului, va fi o mare problema daca societatea actuala ar rescrie standardele de etica in momentul trecerii organimsului uman spre epoca nemuririi.

 

 

 

, , , , , , ,

  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: